Erhverv

Fors A/S sætter fjernvarme på dagsordenen i EU

Se billedserie På billedet er det fra venstre mod højre: Direktør i Fors A/S Michael Brandt, medlem af Europa-Parlamentet Marianne Vind, borgmester Tomas Breddam og spildevandschef hos Fors A/S John Metzsch.

Fors A/S har alle dage været optaget af at levere vand, rense spildevand, indsamle affald, drive genbrugspladser og forsyne deres kunder med fjernvarme på en bæredygtig måde. Nu vil EU-politikeren Marianne Vind bruge den lokale forsyningsvirksomhed til at sætte fjernvarme på dagsordenen i EU.

Med sine 200 medarbejdere når Fors A/S hver dag ud til 190.000 kunder i Roskilde, Holbæk og Lejre Kommune. Men nu kommer virksomheden snart til at nå langt ud over Danmarks grænser. Marianne Vind, der er socialdemokratisk medlem af Europa-Parlamentet, besøgte nemlig virksomheden den 23. april for at indsamle erfaringer fra Fors A/S, der kan sætte fjernvarme på dagsordenen i EU.

– Store dele af bygningsmassen i EU er ikke koblet op på fjernvarme, og det er både dyrt for forbrugerne og sort for klimaet. Derfor håber jeg, at Fors A/S kan tjene som et stærkt eksempel på, hvordan vi kan rulle bæredygtig fjernvarme ud til forbrugerne i de lande, hvor man særligt fyrer med kul og andre forurenende energikilder.

Fors A/S har for nyligt etableret en varmepumpe, der kan trække varmen ud af færdigrenset spildevand og sende varmen ud i fjernvarmenettet. Før i tiden gik den varme til spilde, men nu kan den opvarme 3.500 husstande om året. Det er en af de løsninger, som Marianne Vind gerne vil fremhæve i Europa-Parlamentet.

– Mange steder i lande som Polen fyrer man stadig med gammeldags brændeovne og oliefyr for at holde varmen om vinteren, og det er slet ikke i tråd med vores grønne ambitioner. Der er brug for innovation og nytænkning, og derfor glæder jeg mig til at kunne fremhæve Fors A/S over for mine kolleger i Bruxelles, så flere kan se potentialet i at forsyne forbrugerne med grøn fjernvarme.

Borgmester Tomas Breddam (S) deltog også i besøget, hvor de to politikere foruden bæredygtighed og klima også hørte mere om forsyningsvirksomhedens sociale profil og indsats for at uddanne lærlinge.

Kommentarer