Unge håndværkere viser vejen til en bæredygtig fremtid
Læserbrev af projektleder Sia Seidler Berro på vegne af teamet bag Verdensmål i Hænderne projektet v/Ungdomsbureauet
Håndværk og bæredygtighed skal gå hånd i hånd! Ved at designe lamper af resttræ og formidling gennem leg og sanser, sætter Verdensmål i Hænderne (ViH) fokus på global skovrydning på DM i Skills 2024.
Den 18.-20. april skal 300 fremtidige håndværkere konkurrere i deres fag på dyreskuepladsen i Roskilde. ViH har dedikeret vores stand til at vise, hvorfor og hvordan netop de unge skal være med til at skabe en mere bæredygtig fremtid for os alle.
Vi har i lang tid været bevidste om, at vores vaner her i norden påvirker det globale syd. Men vidste du, at det du vælger at lægge i din indkøbskurv, faktisk har en direkte konsekvens for de mennesker, der bor i og op af regnskoven? Der ryddes tropisk skov på størrelse med en fodboldbane hvert 3. sekund bl.a. for at skabe plads til palmeolieplantager og kvægopdræt. Men afbrænding af skov udleder enorme mængder af CO2 – faktisk er skovrydning den tredjestørste kilde til udledning af drivhusgasser i verden!
Så hvad gør man som fremtidig snedker, når ens håndværk og arbejde er 100 procent afhængig af at bruge træ som ressource, og man samtidig gerne vil bidrage til en mere bæredygtig fremtid? Svaret er helt sikkert komplekst, men Roskilde Teknisk Skoles snedkere er startet et enkelt sted – de fremstiller brugbare produkter af træ, der skulle have være skraldet og er dermed med til at nedsætte skolens negative aftryk på klimaet.
Forud for produktionen af lamperne har ViH været ude og undervise Roskilde Tekniske Skoles snedkerhold i, hvordan de kan gøre en forskel med deres håndværk og i deres kommende erhverv. Snedkernes udstilling fungerer som et inspirationskatalog af, hvad man kan lave ud af materialer, der ellers var endt i skraldespanden. Hele standen er en interaktiv fortælling om konsekvenserne ved den omfattende fældning af verdens skove, og den åbner op for en debat om ungdommens samfundsengagement. På ViH anerkender vi nemlig alle former for engagement og sætter fokus på, hvordan man kan indgå i demokratiet og verden omkring os gennem andet end ord og debat – vi giver plads til mangfoldigt engagement igennem kunst, kreativitet og håndværk.
ViH giver erhvervsfaglige unge globalt udsyn
Hos ViH, et projekt ved Ungdomsbureauet, er vi eksperter i at gøre bæredygtighed og FN’s verdensmål håndgribelige, relevante og opnåelige for erhvervsskoleelever. Direktør i Ungdomsbureauet, Anna Bisp Asghari udtaler: “Temaet om verdensmål og den globale dagsorden har ofte stor tiltrækningskraft på unge, som er trives i at tale om deres meninger om samfundet. Men når det kommer til den bæredygtige udvikling, så skal vi mere end blot tale. Vi skal bygge, kokkerere, skabe, plante og producere os til en bæredygtig verden. Ved at arbejde med netop denne gruppe bliver det tydeligt at se, at den værdi, elever på erhvervsuddannelserne skaber, er en værdi som samfundet stadig ikke værdsætter tilstrækkeligt” (Anna Bisp Asghari, Direktør i Ungdomsbureauet).
Derfor har Ungdomsbureauet startet projektet ViH, der gennem håndgribelige cases, workshops og udstillinger på folkemøder og festivaler, giver elever fra erhvervsskoler og FGU’er redskaberne og platformen til at sætte deres aftryk på en mere bæredygtig fremtid.
En tidligere deltager udtaler følgende: ”Jeg tænker 100 procent, jeg skal arbejde videre med verdensmålene, fordi det er så vigtigt. Jeg overvejer også at tage af sted som frivillig, fordi man jo bare kan gøre så meget – og hvorfor skulle man ikke gøre det så?” (Elev fra FGU Aarhus).
Vil du opleve elevernes passionsprojekter på tæt hånd og høre mere om projektet? Så kom forbi ViHs stand i Hal 2. Teamet bag ViH og deres elever står klar til at lære fra sig igennem sanser og leg!
Info om Verdensmål i Hænderne
- ViH samarbejder med erhvervsskoler og FGU’er om at løse udfordringer i verden med FN’s Verdensmål i fokus
- Roskilde Tekniske Skole, FGU Silkeborg og FGU Køge har lavet indhold til standen
- Miljøorganisationen Verdens Skove og det uafhængige medie Reelly er samarbejdspartnere på dette forløb, og har været med til at undervise ovenstående elever
- ViH er støttet af Danida ved Udenrigsministeriet
- DM i Skills er gratis og foregår på Dyrskuepladsen i Roskilde, d. 18-20 april, kl. 08-17 (kl. 08-14 om lørdagen)
Kommentarer